Casa Gomis

Aholkularitza inprobablea

2020-2021

 

ORGANITZACIÓ

Àrea de Cultura de l’Ajuntament del Prat de Llobregat

 

REPTE

Assistència tècnica per a la definició de potencials usos de Casa Gomis, un habitatge propietat de la família Gomis Bertrand situada a la finca de La Ricarda, dins del Parc Natural del Delta del Llobregat.    

La casa, projectada al 1953 per l’arquitecte Antonio Bonet Castellana per encàrrec del matrimoni Gomis-Bertrand, i construïda entre els anys 1957 i 1963, representa en l'actualitat un dels exemples més singulars de la corrent racionalista, tant a nivell internacional com nacional. Des de 2005, Casa Gomis està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local i al març de 2021 va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de monument històric, per la Generalitat de Catalunya

 

RESULTAT

Informe amb les bases estratègiques per a la definició d’un potencial escenari per a Casa Gomis mitjançant un exercici de vinculació entre les seves singularitats i atributs intrínsecs amb la contemporaneïtat.

Es va dissenyar un projecte integral que fa dialogar patrimoni cultural (Casa Gomis) i patrimoni natural (La Ricarda i altres espais del Delta de Llobregat), en línia a algunes de les tendències i directrius que s’estan marcant a nivell internacional en àmbits com el desenvolupament sostenible, el medi ambient i l’ecologia, el canvi climàtic, la cultura, creativitat i innovació.     

 

PROCÉS

El plantejament de treball es va caracteritzar per combinar metodologies de consultoria tradicional amb metodologies de conceptualització pròpia de Conexiones improbables (Reptes improbables, Escenaris improbables, entre d’altres). El treball de gabinet va estar acompanyat d’un procés participat en el que van participar els següents agents:

  • Grup Motor: amb representants de les Àrees d’Educació i Cultura, Urbanisme i Acció Ambiental i Energia de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.
  • Grups de Contrast: entre els que van participar la família Gomis Bertrand i altres agents socials i institucionals. 
  • Entrevistes a agents clau vinculats a l’objecte d’estudi i al context. 

El procés de treball es va caracteritzar també pel seu caràcter de prototipat. Es van dissenyar diversos escenaris possibles que contribuïssin, de forma transversal, a donar resposta a l’estat de degradació patrimonial i natural i buscant, alhora, convertir-se en la base sobre la que seguir articulant vies de diàles i treball entre totes les parts involucrades en el procés. 

 

 

Sustatzen dugu Connexiones improbables -(ren) ekimena da
CONTACTO info@conexionesimprobables.com
M +34 673 608 790
C2+i
Cale Manuel Iradier 2, 2º
Vitoria-Gasteiz
01005 SPAIN
Newsletter Prensa Aviso Legal Política de privacidad

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Usamos cookies para las estadísticas de uso de la web. Si continúas navegando entendemos que aceptas esto.
Rechazar - Aceptar